- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bulion warzywny | 2,5 litra |
cebule | 2 |
wędzony boczek | 300 gram |
kapusty kiszonej | 400-500 gram |
śmietany 30% | 200 ml |
kminek | szczypta |
czosnek | 2 ząbki |
Rozgrzać duży garnek. Boczek pokroić na paski. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć i usmażone kawałki odłożyć na bok. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć najpierw kminek, potem dodać czosnek i cebulę. Na końcu włożyć posiekaną kapustę i również ją chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 20-30 minut. Na koniec dodać śmietanę i zblendować zupę na krem. Podawać z olejem lnianym lub oliwą i kawałkami podsmażonego boczku.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...