Krem z kasztanów po francusku
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
krem: | |
świeże kasztany | 600 g |
cukier | 200g |
bezy | kilkanaście małych |
cukier waniliowy | |
śmietanka kremówka | 300 ml |
Krem z kasztanów jadalnych jest niezwykle popularny we Francji, na Węgrzech i na Słowacji. Tu francuska wersja świąteczna.
Kasztany naciąć na krzyż na czubku, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 30 minut. Obrać póki ciepłe i zmiksować w blenderze dodając cukier i tyle wrzątku aby powstała gęsta pasta. Wystudzić. Ubić śmietankę. Do pucharków nakładać bezy, wyciskać ze szprycy krem kasztanowy i bitą śmietanę. Oprószyć cukrem waniliowym. Uwaga: można czasami kupić sproszkowane pieczone kasztany pochodzące z Węgier. Z nich ten deser robi się o wiele szybciej, gdyż wystarczy kasztanowy proszek wymieszać z cukrem i wrzątkiem aby powstał krem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.