Krem z kasztanów po francusku

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
krem:
świeże kasztany 600 g
cukier 200g
bezy kilkanaście małych
cukier waniliowy
śmietanka kremówka 300 ml
Krem z kasztanów jadalnych jest niezwykle popularny we Francji, na Węgrzech i na Słowacji. Tu francuska wersja świąteczna.

Kasztany naciąć na krzyż na czubku, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 30 minut. Obrać póki ciepłe i zmiksować w blenderze dodając cukier i tyle wrzątku aby powstała gęsta pasta. Wystudzić. Ubić śmietankę. Do pucharków nakładać bezy, wyciskać ze szprycy krem kasztanowy i bitą śmietanę. Oprószyć cukrem waniliowym. Uwaga: można czasami kupić sproszkowane pieczone kasztany pochodzące z Węgier. Z nich ten deser robi się o wiele szybciej, gdyż wystarczy kasztanowy proszek wymieszać z cukrem i wrzątkiem aby powstał krem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.