- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
krem: | |
świeże kasztany | 600 g |
cukier | 200g |
bezy | kilkanaście małych |
cukier waniliowy | |
śmietanka kremówka | 300 ml |
Kasztany naciąć na krzyż na czubku, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 30 minut. Obrać póki ciepłe i zmiksować w blenderze dodając cukier i tyle wrzątku aby powstała gęsta pasta. Wystudzić. Ubić śmietankę. Do pucharków nakładać bezy, wyciskać ze szprycy krem kasztanowy i bitą śmietanę. Oprószyć cukrem waniliowym. Uwaga: można czasami kupić sproszkowane pieczone kasztany pochodzące z Węgier. Z nich ten deser robi się o wiele szybciej, gdyż wystarczy kasztanowy proszek wymieszać z cukrem i wrzątkiem aby powstał krem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...