Krem z kalarepy z sokiem z limonki
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalarepy | 2 duże |
ziemniaki | 4 |
włoszczyzna | |
czosnek | 3 ząbki |
masło klarowane | |
smietana 36% | 100 ml |
limonka | |
olej sezamowy i świeża kolendra | opcjonalnie |
Kalarepa to pyszne, zdrowe, wiosenne warzywo. Najczęściej jada się ja na surowo lub w formie sałatki. Tym razem z postaci aromatycznej zupy krem.
Na włoszczyźnie w 1,5 litra wody ugotować bulion. Warzywa można potem wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki i kalarepy obrać pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Na patelni, rozgrzać masło i podsmażyć czosnek. Podsmażony wraz z masłem dodać do bulionu. Na końcu doprawić skórką startą z limonki, sokiem z limonki, solą, pieprzem i dodać śmietanę. Przed podaniem zupę można skropić olejem sezamowym i udekorować świeżą kolendrą.
Polecamy również przepis na kalarepę z kaparami i kalarepę z curry.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.