Krem z kalarepy z sokiem z limonki

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalarepy 2 duże
ziemniaki 4
włoszczyzna
czosnek 3 ząbki
masło klarowane
smietana 36% 100 ml
limonka
olej sezamowy i świeża kolendra opcjonalnie
Kalarepa to pyszne, zdrowe, wiosenne warzywo. Najczęściej jada się ja na surowo lub w formie sałatki. Tym razem z postaci aromatycznej zupy krem.

Na włoszczyźnie w 1,5 litra wody ugotować bulion. Warzywa można potem wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki i kalarepy obrać pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Na patelni, rozgrzać masło i podsmażyć czosnek. Podsmażony wraz z masłem dodać do bulionu. Na końcu doprawić skórką startą z limonki, sokiem z limonki, solą, pieprzem i dodać śmietanę. Przed podaniem zupę można skropić olejem sezamowym i udekorować świeżą kolendrą.

 

Polecamy również przepis na kalarepę z kaparami i kalarepę z curry.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.