- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalarepy | 2 duże |
ziemniaki | 4 |
włoszczyzna | |
czosnek | 3 ząbki |
masło klarowane | |
smietana 36% | 100 ml |
limonka | |
olej sezamowy i świeża kolendra | opcjonalnie |
Na włoszczyźnie w 1,5 litra wody ugotować bulion. Warzywa można potem wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki i kalarepy obrać pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Na patelni, rozgrzać masło i podsmażyć czosnek. Podsmażony wraz z masłem dodać do bulionu. Na końcu doprawić skórką startą z limonki, sokiem z limonki, solą, pieprzem i dodać śmietanę. Przed podaniem zupę można skropić olejem sezamowym i udekorować świeżą kolendrą.
Polecamy również przepis na kalarepę z kaparami i kalarepę z curry.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...