- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalarepy | 2 duże |
ziemniaki | 4 |
włoszczyzna | |
czosnek | 3 ząbki |
masło klarowane | |
smietana 36% | 100 ml |
limonka | |
olej sezamowy i świeża kolendra | opcjonalnie |
Na włoszczyźnie w 1,5 litra wody ugotować bulion. Warzywa można potem wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki i kalarepy obrać pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Na patelni, rozgrzać masło i podsmażyć czosnek. Podsmażony wraz z masłem dodać do bulionu. Na końcu doprawić skórką startą z limonki, sokiem z limonki, solą, pieprzem i dodać śmietanę. Przed podaniem zupę można skropić olejem sezamowym i udekorować świeżą kolendrą.
Polecamy również przepis na kalarepę z kaparami i kalarepę z curry.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...