Krem z cebuli z piwem i chlebem razowym
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
cebule | 5 dużych sztuk |
czosnek | 3 ząbki |
chleb razowy | 3 małe kromki |
wędzony boczek | 150 gram |
bulion | 1,5 l |
jasne piwo | 0,5 szklanki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
żółty ser | |
kminek | szczypta |
pieprz, sól |
Gęsta i bardzo sycąca zupa. Idealnie sprawdzi się po długim spacerze.
Boczek posiekać. Garnek z grubym dnem rozgrzać i podsmażyć boczek. Na tłuszczu, który wytopi się z boczku podsmażyć cebulę. Na końcu dodać pokrojony na kawałki chleb i smażyć jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem i piwem. Gotować 20 minut. Doprawić gałką muszkatołową, kminkiem, solą i pieprzem. Zupę zblendować. Podczas podawania na do wsypać żółty ser i zalać gorącym kremem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.