Krem z buraków
- Czas 1 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 1 kilogram |
pomidory krojone | 2 puszki |
czosnek | 3 ząbki |
cebula | 2 sztuki |
olej słonecznikowy | 2 łyżki |
bulion | 1 litr |
sól | |
świeżo zmielony czarny pieprz | |
natka pietruszki |
W Polsce barszcz cieszy się dużą popularnością nie tylko w Święta. Korzystając z trwającego obecnie sezonu na buraki warto również spróbować wersji zupy kremu z tego warzywa.
Buraki obrać zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Cebulę i czosnek posiekać. Upieczone buraki posiekać w grubą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać bulion, buraki i pomidory w puszce. Gotować około 10 minut. Całość zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.