Krem czekoladowy
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czekolada (gorzka lub deserowa) | 100g |
śmietanka kremówka | 1/2 szklanki |
jajka | 2 |
Ten deser należy podawać w malutkich pucharkach, bo nikt nie podoła zjedzeniu go w większej ilości.
Odłożyć 4-5 kostek czekolady. Zagrzać rondelku śmietankę z resztą czekolady na maluteńkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać żółtka i resztę czekolady. Wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej . Ubić pianę z białek . Do masy czekoladowej dodać 1/3 piany i rozmieszać. Dodać resztę piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków schłodzić. Podawać z przybraniem z bitej śmietany, owocami, listami melisy lub mięty.30
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.