Krem czekoladowy
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czekolada deserowa | 150 g |
czekolada gorzka | 100 g |
woda | pół szklanki |
cukier | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
skórka otarta z jednej pomarańczy | |
jajka | 4 |
bita śmietana do dekoracji |
Znakomity przepis Neli Rubinstein.
Czekoladę, wodę i cukier rozpuścić w rondelku na malutkim ogniu. Cały czas mieszając dodać śmietankę i skórkę z pomarańczy. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na parze lub malutkim ogniu i mieszając podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i schłodzić (nie wstawiać do lodówki). Ubić białka na pianę. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Potem połączyć z resztą piany. Włożyć mus do salaterek i chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.