Krem czekoladowy

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
czekolada deserowa 150 g
czekolada gorzka 100 g
woda pół szklanki
cukier 2 łyżki
śmietanka kremówka pół szklanki
skórka otarta z jednej pomarańczy
jajka 4
bita śmietana do dekoracji
Znakomity przepis Neli Rubinstein.

Czekoladę, wodę i cukier rozpuścić w rondelku na malutkim ogniu. Cały czas mieszając dodać śmietankę i skórkę z pomarańczy. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na parze lub malutkim ogniu i mieszając podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i schłodzić (nie wstawiać do lodówki). Ubić białka na pianę. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Potem połączyć z resztą piany. Włożyć mus do salaterek i chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.