- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czekolada deserowa | 150 g |
czekolada gorzka | 100 g |
woda | pół szklanki |
cukier | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
skórka otarta z jednej pomarańczy | |
jajka | 4 |
bita śmietana do dekoracji | |
Czekoladę, wodę i cukier rozpuścić w rondelku na malutkim ogniu. Cały czas mieszając dodać śmietankę i skórkę z pomarańczy. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na parze lub malutkim ogniu i mieszając podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i schłodzić (nie wstawiać do lodówki). Ubić białka na pianę. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Potem połączyć z resztą piany. Włożyć mus do salaterek i chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...