Krem curry z dyni ze smażoną papryką i grzankami mocno czosnkowymi
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 1,5 kg |
ziemniaki | 200 g |
curry | 1,5 łyżki |
cynamon | 1 łyżeczka |
papryka chilli surowa | 1 |
świeży imbir kawałek | 3 cm |
mleko kokosowe | 400 ml |
sól, cukier i pieprz | do smaku |
oliwa | 4 łyżki |
papryka | 2 |
czosnek | 6 ząbków |
cebula | 1 |
masło | 100 g |
bułka na grzanki | 2 |
pestki słonecznika | 100 g |
Dynię obrać, usunąć pestki, rozłożyć je na blaszce i podsuszyć. Będą jak znalazł do skubania przed telewizorem. Ziemniaki obrać, z ostrej i słodkiej papryki usunąć gniazda nasienne. Dynię, ziemniaki i ostrą paprykę pokroić w grubą kostkę. Słodką paprykę w cienkie paseczki. Czosnek i imbir obrać. Imbir pokroić na plasterki. Do dużego rondla wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić 4 obrane ząbki czosnku, imbir, wsypać curry, podsmażać mieszając 2 minuty. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć mieszając aż warzywa się lekko zazłocą. Wlać wodę, tak, żeby przykryła warzywa. Dodać ostrą paprykę i łyżeczkę soli. Gotować aż ziemniaki i dynia zmiękną. Ugotowane zmiksować. Doprawić solą, cukrem i cynamonem. Zagotować, wlać mleko kokosowe i dodać łyżkę masła. Zgasić ogień pod zupą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w paseczki słodką paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do zupy. Bułkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę bułkę. Smażyć mieszając na złoty kolor. Wsypać do miseczki. Na tej samej patelni uprażyć obrane pestki dyni. Podawać krem z grzankami i pestkami. Zupa jest najlepsza, kiedy nie jest bardzo gorąca.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.