Zagotować w rondlu mleko z laską wanilii. Wymieszać w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wyjąć wanilię z mleka. Wlać mleko do żółtek z mąką, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować 1–2 minuty, cały czas mieszając. Przelać do miski i przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mleko | 300 ml |
wanilia | 1 laska |
cukier | 50 g |
mąka | 40 g |
jajko (żółtka) | 2 |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...