Brokuł myjemy i dzielimy na cząstki, odrywając głąby i listki, wkładamy do zimnej wody z dwiema kostkami bulionu warzywnego lub do 2 litrów gotowego bulionu. Do tego wrzucamy pokrojoną w talarki marchew oraz w drobną kostkę ziemniaka. Całośc gotujemy, aż do miękkości. Można dodać w trakcie gotowania kulki pieprzu lub ziele angielskie. W międzyczasie smażymy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek i wrzucamy do zupy pod koniec gotowania. Równiez pod koniec gotowania wrzucamy kostkę sera topionego i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Gdy zupa ostygnie, miksujemy ją na gładko lub wrzucamy do blendera. Przed podaniem podgrzewamy i dodajemy ulubione przyprawy według uznania. Gotowy krem można podać z grzankami lub groszkami ptysiowymi. Gęstsza wersja tego przepisu nadaje się również jako sos do nalesników i innych potraw.