Brokuł myjemy i dzielimy na cząstki, odrywając głąby i listki, wkładamy do zimnej wody z dwiema kostkami bulionu warzywnego lub do 2 litrów gotowego bulionu. Do tego wrzucamy pokrojoną w talarki marchew oraz w drobną kostkę ziemniaka. Całośc gotujemy, aż do miękkości. Można dodać w trakcie gotowania kulki pieprzu lub ziele angielskie. W międzyczasie smażymy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek i wrzucamy do zupy pod koniec gotowania. Równiez pod koniec gotowania wrzucamy kostkę sera topionego i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Gdy zupa ostygnie, miksujemy ją na gładko lub wrzucamy do blendera. Przed podaniem podgrzewamy i dodajemy ulubione przyprawy według uznania. Gotowy krem można podać z grzankami lub groszkami ptysiowymi. Gęstsza wersja tego przepisu nadaje się również jako sos do nalesników i innych potraw.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
brokuł | 1 |
marchew | 3 |
ziemniak | 1 |
serek topiony | 1 |
bulion warzywny | 2 litry |
czerwona cebula | 1 |
czosnek | 1 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...