Kottbullar (szwedzkie klopsiki)
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerstwy biały chleb | 2 kromki |
śmietana kremówka | 1/2 szklanki |
masło | 1 łyżka |
mała cebula | 1 |
mielone mięso wołowe | 350 gram |
mielone mięso wieprzowe | 150 gram |
jajko | 1 |
brązowy cukier (opcjonalnie) | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
mielony czarny pieprz | 1/4 łyżeczki |
gałki muszkatołowej | 1/4 łyżeczki |
mielone ziele angielskie | 1/4 łyżeczki |
mielony imbir (opcjonalnie) | 1/8 łyżeczki |
bulion z kurczaka | 1/4 szklanki |
mąka | 3 łyżki |
bulion z wołowiny | 2 szklanki |
kwaśna śmietana | 100 ml |
Klopsiki
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Posiekać cebulę. Połamać kromki pieczywa, włożyć do miski i zalać śmietaną. Pozostawić na 10 minut, żeby pieczywo wchłonęło płyn. Na patelni roztopić łyżkę masła i podsmażyć cebulę. Przełożyć cebulę do miski, dodać dwa rodzaje mięsa, jajko, brązowy cukier, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie, sól i imbir. Powstałą masę wymieszać z namoczonym w śmietanie chlebem. Uformować małe, okrągłe klopsiki.
Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła. Umieść klopsiki na patelni i podsmażać do momentu aż staną się z zewnątrz brązowe (około 5 minut). Umieść klopsiki w naczyniu do pieczenia, wlać bulion z kurczaka i przykryć folią. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż klopsiki będą miękkie, około 40 minut.
Sos
Patelnię, na której smażyły się klopsiki (nieumytą), ustawić na ogniu. Wsypać mąkę i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Zalać zimnym bulionem wołowym. Gotować około 5 minut, często mieszając. Tuż przed podaniem dodać zahartowanej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.