- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 6 sztuk |
cebula | 1 sztuka |
jajko | |
masło | 2 łyżki |
mąka pszenna | 1 łyżka |
bułka tarta do obtoczenia kotletów | |
sól i pieprz |
olej do smażenia | |
pieczarki | 750 gram |
natka pietruszki | |
odrobina zimnej wody | |
gęsta śmietana | małe opakowanie |
sos sojowy (można pominąć) | |
Kotlety
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie obierać ze skóry i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgnieść widelcem. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Do masy ziemniaczanej dodać cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kotlety i obtoczyć je bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony.
Sos pieczarkowy
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, podsmażyć i po chwili dodać pieczarki. Smażyć bez przykrycia kilka minut aż sok z pieczarek odparuje. Cały czas mieszając zaprawić warzywa śmietaną z odrobiną zimnej wody. Doprawić sosem sojowym i zagotować. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowo-grzybowym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...