Kotlety z kani z czarnuszką
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
kanie | 6 (po 2 na porcję) |
mleko | 3/4 litra |
jajka | 4 |
mąka gryczana | 2 łyżki |
czarnuszka | łyżeczka |
olej i masło klarowane do smażenia | |
sól i pieprz do smaku |
Jeżeli znaleźliście łąkę pełną kań, to czeka was prawdziwa uczta królów. Kapelusze kań smaży się zazwyczaj tak jak kotlety schabowe: z jajkiem i bułka tartą, ale tym razem spróbujcie przygotować te wspaniałe grzyby w cieście gryczanym z czarnuszką.
Oczyszczone kanie (same kapelusze) zalać mlekiem w dużym płaskim naczyniu. Naczynie musi być na tyle duże, żeby kapelusze grzybów nie leżały na sobie. Przewrócić grzyby dwukrotnie w mleku. Zostawić na dwie trzy minuty. W tym czasie przygotować ciasto: wymieszać jajka z mąką i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać sporą łyżkę masła z łyżką oliwy na dużej patelni. Grzyby po kolei wyjmować z mleka, osączyć i panierować w cieście z obu stron. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto-brązowo z obu stron. Kanie są pyszne jedzone od razu na gorąco, choć są też amatorzy kanapek z zimnym kotletem z kani, sałatą i majonezem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.