- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
kanie | 6 (po 2 na porcję) |
mleko | 3/4 litra |
jajka | 4 |
mąka gryczana | 2 łyżki |
czarnuszka | łyżeczka |
olej i masło klarowane do smażenia | |
sól i pieprz do smaku | |
Oczyszczone kanie (same kapelusze) zalać mlekiem w dużym płaskim naczyniu. Naczynie musi być na tyle duże, żeby kapelusze grzybów nie leżały na sobie. Przewrócić grzyby dwukrotnie w mleku. Zostawić na dwie trzy minuty. W tym czasie przygotować ciasto: wymieszać jajka z mąką i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać sporą łyżkę masła z łyżką oliwy na dużej patelni. Grzyby po kolei wyjmować z mleka, osączyć i panierować w cieście z obu stron. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto-brązowo z obu stron. Kanie są pyszne jedzone od razu na gorąco, choć są też amatorzy kanapek z zimnym kotletem z kani, sałatą i majonezem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...