Kotlety z fasoli i szpinaku
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 6 godz.
- Trudność
- Porcja dla
fasola | 0,5 kg |
ziele angielskie | 5 kulek |
czosnek | 5 ząbków |
masło | 200 g |
sól i pieprz | do smaku |
olej | do smażenia |
bułka tarta | 150 g |
jajko | 3 |
natka pietruszki | 1 pęczek |
cebula | 2 |
szpinak | 200 g |
czerstwa chałka | 1 |
ostra papryczka | 2 strączki |
jogurt bałkański | 400 ml |
ogórek | 1 mały |
koperek | 1 mały pęczek |
szczypiorek | 1 mały pęczek |
cytryna | 1 |
Przygotować masło pietruszkowo czosnkowe: Drobno posiekać pęczek pietruszki. Miękkie masło dokładnie wymieszać z wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, posiekaną natką i solą. Zawinąć w folię, formując rulonik i włożyć do zamrażalnika.
Przygotować sos: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodać koperek, szczypiorek i ogórka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.
Przygotować kotlety: fasolę namoczyć dzień przed przygotowaniem. Młodą fasolę można gotować bez namaczania. Ugotować fasolę do miękkości w wodzie z zielem angielskim (około godziny). W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Usmażyć na złoty kolor na 3 łyżkach oleju. Dodać umyty, osączony i posiekany szpinak. Zgasić ogień i przykryć patelnię pokrywką. Posiekać papryczki usuwając pestki. Fasolę odcedzić, utłuc jak ziemniaki, dodać pokruszoną chałkę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wymieszać fasolę z chałką ze szpinakiem i cebulą, dodać papryczki a kiedy masa przestygnie, wbić jajka. Wymieszać dokładnie masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za sucha dodać trochę wody, mleka lub kefiru. Z masy formować nieduże kotleciki, w środek każdego włożyć mały kawałek masła pietruszkowo czosnkowego, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać kotlety na ciepło z sosem jogurtowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.