Kotlety mielone
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso mielone wieprzowo-wołowe | 1 kg |
cebule | 2 |
jajka | 2 |
kajzerka | 1 |
masło | 50 g |
sól i pieprz | do smaku |
mleko do namoczenia bułki | |
bułka tarta do obtaczania | |
olej do smażenia |
Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?
Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.