Kotlety kaszowo-rybne
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza krakowska | pół szklanki |
filet z białej ryby bez ości i skóry | 500 g |
szalotka | 1 |
kawałeczek imbiru | ok. 2 cm |
gałka muszkatołowa | szczypta |
soczewica czeewona (niekoniecznie) | 2 łyżki zmielonej z |
jajko | 1 (lub 2 jeśli nie u |
bułka tarta | do panierowania (jeś |
sól | 2 łyżeczki |
kurkuma | pół łyżeczki |
Znakomite w smaku i bardzo zdrowe - idealne do przemycenia dzieciom wartościowego jedzenia.
Kaszę wsypać do garnka, zalać 1 szklanką wrzątku, zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem 15 minut. Ostudzić lekko. Do malaksera wrzucić rybę bez ości, imbir, pokrojoną szalotkę, kaszę, soczewicę i jedno jajko lub 2 jajka, sól, kurkumę i gałkę. Zemleć dokładnie. Rękami zanurzanymi w zimnej wodzie formować kulki, panierować w bulce tartej, rozpłaszczając na kotleciki. Smażyć z dwóch stron na złoto, na średnim ogniu. Podawać natychmiast z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład czosnkowego.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.