Kotlety kaszowo-rybne

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza krakowska pół szklanki
filet z białej ryby bez ości i skóry 500 g
szalotka 1
kawałeczek imbiru ok. 2 cm
gałka muszkatołowa szczypta
soczewica czeewona (niekoniecznie) 2 łyżki zmielonej z
jajko 1 (lub 2 jeśli nie u
bułka tarta do panierowania (jeś
sól 2 łyżeczki
kurkuma pół łyżeczki
Znakomite w smaku i bardzo zdrowe - idealne do przemycenia dzieciom wartościowego jedzenia.

Kaszę wsypać do garnka, zalać 1 szklanką wrzątku, zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem 15 minut. Ostudzić lekko. Do malaksera wrzucić rybę bez ości, imbir, pokrojoną szalotkę, kaszę, soczewicę i jedno jajko lub 2 jajka, sól, kurkumę i gałkę. Zemleć dokładnie. Rękami zanurzanymi w zimnej wodzie formować kulki, panierować w bulce tartej, rozpłaszczając na kotleciki. Smażyć z dwóch stron na złoto, na średnim ogniu. Podawać natychmiast z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład czosnkowego.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.