- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza krakowska | pół szklanki |
filet z białej ryby bez ości i skóry | 500 g |
szalotka | 1 |
kawałeczek imbiru | ok. 2 cm |
gałka muszkatołowa | szczypta |
soczewica czeewona (niekoniecznie) | 2 łyżki zmielonej z |
jajko | 1 (lub 2 jeśli nie u |
bułka tarta | do panierowania (jeś |
sól | 2 łyżeczki |
kurkuma | pół łyżeczki |
Kaszę wsypać do garnka, zalać 1 szklanką wrzątku, zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem 15 minut. Ostudzić lekko. Do malaksera wrzucić rybę bez ości, imbir, pokrojoną szalotkę, kaszę, soczewicę i jedno jajko lub 2 jajka, sól, kurkumę i gałkę. Zemleć dokładnie. Rękami zanurzanymi w zimnej wodzie formować kulki, panierować w bulce tartej, rozpłaszczając na kotleciki. Smażyć z dwóch stron na złoto, na średnim ogniu. Podawać natychmiast z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład czosnkowego.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...