- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
schab | 1 kg |
mleko | 1 l |
cebula | 2 szt. |
jajka | 2 |
bułka tarta | |
sól i pieprz | |
smalec | |
Z jednego kilograma wieprzowiny wychodzą cztery grube kotlety, które trzeba rozbić bardzo cienko, to ma być kotlet prawie na cały talerz. Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ nie tylko utrudniają równomierne rozbicie mięsa, ale w czasie smażenia będą się kurczyć bardziej niż rozbite mięso, przez co kotlet będzie się zwijał
Zalewę do marynowania mięsa robi się z mleka, pokrojonej w piórka cebuli, soli i pieprzu. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć 2-3 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć. W kwestii panierowania są dwie szkoły: jedna zaleca panierować kotlety najpierw w mące, żeby panierka oddzielała się od mięsa, druga od razu w jajku i bułce tartej, żeby przylegała do mięsa. Panierowane kotlety kłaść na gorący smalec i smażyć na jasnozłoty kolor.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...