Kotlet pożarski
- Czas
- Trudność
- Porcja dla
piersi z kurczaka | ½ kg |
zółtko | 1 |
czerstwa bułka namoczona w mleku | 1 |
masło klarowane | 2 łyżki |
natka pietruszki | pół pęczka |
sól pieprz | |
jajko | 1 |
masło klarowane do smażenia | 4 łyżki |
tarta bułka | 4 łyżki |
Potrawa pochodzenia rosyjskiego. Ulubione danie cara Mikołaja I.
Mięso bardzo drobnoposiekać lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę i formować z niej cztery podłużne kotleciki. Zanurzać kotlety w jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć na maśle z obu stronna jasnozłoty kolor.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.