Kotleciki cukiniowe
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinia | 500 g |
jajka | 2 roztrzepane |
dymki | 3 pokrojone w plaste |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
koperek | pół pęczka posiekane |
natka pietruszki | pół pęczka posiekane |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
mąka pszenna | ok. pół szklanki |
ser feta | 200 g |
olej rzepakowy | do smażenia |
sól i pieprz do smaku |
Błyskawiczny, zdrowy i pyszny obiad.
Zetrzeć cukinię na grubej tarce i przełożyć do sitka na 20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Przełożyć dokładnie odciśniętą cukinię do miski. Rozgnieść fetę widelcem i dodać do miski z cukinią razem z jajkami, koperkiem, dymką, natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypać 1/2 szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jeśli mieszanka będzie zbyt rzadka dodać jeszcze mąki. Wlać do patelni z nieprzywierającym dnem odrobinę oleju i rozgrzać. Nakładać łyżką placuszki, lekko rozgniatając i smażyć, aż się przyrumienią, po chwili odwrócić na drugą stronę. Podawać z sosem jogurtowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.