Kotleciki cukiniowe

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinia 500 g
jajka 2 roztrzepane
dymki 3 pokrojone w plaste
czosnek 2 ząbki roztarte
koperek pół pęczka posiekane
natka pietruszki pół pęczka posiekane
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna ok. pół szklanki
ser feta 200 g
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Błyskawiczny, zdrowy i pyszny obiad.

Zetrzeć cukinię na grubej tarce i przełożyć do sitka na 20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Przełożyć dokładnie odciśniętą cukinię do miski. Rozgnieść fetę widelcem i dodać do miski z cukinią razem z jajkami, koperkiem, dymką, natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypać 1/2 szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jeśli mieszanka będzie zbyt rzadka dodać jeszcze mąki. Wlać do patelni z nieprzywierającym dnem odrobinę oleju i rozgrzać. Nakładać łyżką placuszki, lekko rozgniatając i smażyć, aż się przyrumienią, po chwili odwrócić na drugą stronę. Podawać z sosem jogurtowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.