- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinia | 500 g |
jajka | 2 roztrzepane |
dymki | 3 pokrojone w plaste |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
koperek | pół pęczka posiekane |
natka pietruszki | pół pęczka posiekane |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
mąka pszenna | ok. pół szklanki |
ser feta | 200 g |
olej rzepakowy | do smażenia |
sól i pieprz do smaku | |
Zetrzeć cukinię na grubej tarce i przełożyć do sitka na 20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Przełożyć dokładnie odciśniętą cukinię do miski. Rozgnieść fetę widelcem i dodać do miski z cukinią razem z jajkami, koperkiem, dymką, natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypać 1/2 szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jeśli mieszanka będzie zbyt rzadka dodać jeszcze mąki. Wlać do patelni z nieprzywierającym dnem odrobinę oleju i rozgrzać. Nakładać łyżką placuszki, lekko rozgniatając i smażyć, aż się przyrumienią, po chwili odwrócić na drugą stronę. Podawać z sosem jogurtowym.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Arbuz jak viagra
- 9. Fasolka po bretońsku
- 10. Ciasto na pizzę
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...