Kopytka z pesto z natki

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kilogram
mąka pszenna ok. 150 g
sól 1 łyżeczka
szpinak świeży lub mrożony 500g
parmezan
pesto z pietruszki 5-6 łyżek
Ten sposób podania kopytek przenosi nas w stronę kuchni włoskiej. Znakomite na kolację w gronie przyjaciół.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zaczekać aż lekko przestygną (można rozłożyć na blacie lub użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia). Ciepłe ale nie gorące przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Zaczekać aż masa ostygnie. Dodać jajka i pół szklanki mąki. Wysypać mąką stolnicę. Wyłożyć masę i szybko wyrobić odchodzące od rąk ciasto. Podsypywać mąką w trakcie wyrabiania. Ilość użytej mąki zależy od stopnia mączystości ziemniaków. Im szybciej zagnieciemy ciasto i im mniej mąki użyjemy tym delikatniejsze będą kopytka. Gotowe ciasto podzielić na porcje (5-6), uformować z nich rulony. Lekko je rozpłaszczyć i pokroić w romby – kopytka. Wrzucać gotowe kluseczki na gotującą się, osoloną wodę. Zamieszać od dna. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Osączyć, połaczyć z pesto z pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.