Kopytka z pieczoną dynią i szałwią
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kopytka (wg przepisu podstawowego) | |
masło | 50 g |
dynia | 200 g |
szałwia świeża | kilka gałązek |
parmezan | 50 g |
oliwa | 4 łyżki |
Bardzo atrakcyjny jesienny lunch lub sycąca kolacja.
Kopytka według przepisu podstawowego - www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/kopytka/
Dynie obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Płaską blachę wyłożyć pergaminem. Kostki dyni skropić oliwą, wsypać na blachę. Upiec do miękkości (ok. 20 minut). Przygotować kopytka według przepisu podstawowego. Szałwię opłukać, osuszyć, oberwać listki. Na małej patelni rozgrzać masło. Wrzucić listki szałwii. Smażyć pół minuty. Kopytka i dynie wymieszać w misce z masłem szałwiowym. Podawać posypane parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.