KONKURS zpiekanka z indykiem w delikatnym sosie śmietanowym

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryka 4 strąki
bulion warzywny 1/2 szklanki
filet z indyka 30 dag
cebula 2 sztuki
bulion drobiowy 1 szklanka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
ser mozzarella 10dag
olej 1 łyżka
mąka pszenna 1 czubata łyżka
sól pieprz szczypta

Papryki umyj, zetnij wierzchy i wydrąż nasiona. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej bulionem warzywnym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 10min.

Przygotuj nasienie. Mięso potnij w kostkę, cebulę obierz i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim mięso. Dodaj cebulę i smaż jeszcze razem około 3 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Podpieczone strąki papryk napełnij przygotowanym farszem. Podlej bulionem drobiowym wymieszanym ze śmietaną. Ser pokrój w kosteczkę i posyp papryki. Przykryj odciętymi wierzchami.

Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez kolejne 10-15 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.