Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko .
Rybe wybieramy z osci i dla pewności ja ją mielę ,ale nie jest to konieczne.
Dymkę kroimy i podsmażamy na oliwie , dodajemy do niej rybę i wlewamy śmietankę dowolną moze być i tłusta i 18% chwilkę podgrzewamy .
Ser trzemy na tarce.
Do ceramicznego naczynia wkładamy makaron ,zalewamy sosem i posypujemy obficie serem ;)
Zapiekamy ok 15 min.
Konkurs Zapiekanka makaronowa z rybą wędzoną
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron suchy dowolny | 2 szkl |
ryba wędzona makrela | 1 szt |
cebula dymka | 2 szt |
oliwa | 50 ml |
ser parmezan | 1/2 szkl |
śmietanka 18 | 1/2 szkl |
sól i pierz biały | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.