Masło utrzeć, dodawać po łyżce cukier i po jednym żółtka. Na końcu po łyżce dodać ser. Wieększe bakalie pokroić. Orzechy i migdały grubo posiekać. Wyskrobac miąższ z wanilii. Wymieszać mase serową z bakaliami. Sitko wyłożyć duża gazą zwilżoną zimna wodą. Przełożyć dos itka mase serową. Zawinąć do góry brzegi gazy. Postawić sitko na misce lub głębokim talerzu (pacha będzie obciekać). Przykryć masę z wierzchu talerzykiem i obciążyć go czymś ciężkim, np. postawić puszkę. Włożyć sitko z talerzykami do lodówki na noc. Następnego dnia wyłozyc paschę na półmisek, zdejmując gazę. Ozdobić paschę. Aby zrobić polewę czekoladową rozpuścić póltorej tabliczki czekolady w śmietance, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Gdy masa będzie gładka zdjąć z ognia i dodac pokruszone pół tabliczki czekolady. Dokładnie wymieszać. Ostudzoną polewą polac pachę. Ozdobić truskawkami.