Masło utrzeć, dodawać po łyżce cukier i po jednym żółtka. Na końcu po łyżce dodać ser. Wieększe bakalie pokroić. Orzechy i migdały grubo posiekać. Wyskrobac miąższ z wanilii. Wymieszać mase serową z bakaliami. Sitko wyłożyć duża gazą zwilżoną zimna wodą. Przełożyć dos itka mase serową. Zawinąć do góry brzegi gazy. Postawić sitko na misce lub głębokim talerzu (pacha będzie obciekać). Przykryć masę z wierzchu talerzykiem i obciążyć go czymś ciężkim, np. postawić puszkę. Włożyć sitko z talerzykami do lodówki na noc. Następnego dnia wyłozyc paschę na półmisek, zdejmując gazę. Ozdobić paschę. Aby zrobić polewę czekoladową rozpuścić póltorej tabliczki czekolady w śmietance, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Gdy masa będzie gładka zdjąć z ognia i dodac pokruszone pół tabliczki czekolady. Dokładnie wymieszać. Ostudzoną polewą polac pachę. Ozdobić truskawkami.
- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
twaróg mielony | 1 kg |
masło | pół kostki |
żółtka | 5 |
cukier | szklanka |
miąższ wyskrobany z laski wanilii | 1 |
bakalie różne rodzynki migdały orzechy żurawina itd | po 510 dag |
gorzka czekolada | 2 tabliczki |
śmietanka kremówka | 200 ml |
truskawki | do dekoracji |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...