Konkurs Wielkanoc - Żurek (nie tylko) Świąteczny

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
biała kiełbasa 6
wędzone żeberka 02 kg
boczek wędzony 05kg
zakwas żurkowy 05l
suszone grzyby 05 garści
śmietanka 18 3 łyżki
włoszczyzna 1
marchewka 23
duża cebula 1
ząbek czosnku 2
ziele angielskie 5 ziarenek
liść laurowy 5
majeranek 1 opakowanie
sól 1
pieprz 1

 

Kiełbasę i żeberka włożyć do dużego garnka i gotować ok 10 minut. W międzyczasie pokroić boczek na drobną kosteczkę.

Wyjąć kiełbasę i pokroić w plastry - po czym plastry pociąć jeszcze na 2-4 części (można przed pokrojeniem obrać kiełbasę ze skórki.

Oddzielić mięso na żeberkach od kości i rozdrobnić.

Wkładamyy kiełbasę, mięso i boczek do garnka i gotujemy ok 20min.

Włoszczyznę oraz marchewki trzemy na tarce na wiórki.

Dodajemy ją razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, posiekaną cebulą i połamanymi grzybkami (można pociąć je nożyczkami na małe kawałki) - gotujemy 30-45 minut.

Wlewamy zakwas żurkowy i mieszczjąc gotujemy chwilę

Dodajemy zgniecione ząbki czosnku (najlepiej przecisnąć przez prasę do czosnku)

Mieszamy w szklance śmietanę z paroma łyżkami zupy i wlewamy do garnka

Na koniec dodajemy roztarty majeranek w ilości odpowiadającej każdemu (ja sypię prawie całe opakowanie 9g)

Doprawić solą i świerzo tartym pieprzem.

Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.