Kiełbasę i żeberka włożyć do dużego garnka i gotować ok 10 minut. W międzyczasie pokroić boczek na drobną kosteczkę.
Wyjąć kiełbasę i pokroić w plastry - po czym plastry pociąć jeszcze na 2-4 części (można przed pokrojeniem obrać kiełbasę ze skórki.
Oddzielić mięso na żeberkach od kości i rozdrobnić.
Wkładamyy kiełbasę, mięso i boczek do garnka i gotujemy ok 20min.
Włoszczyznę oraz marchewki trzemy na tarce na wiórki.
Dodajemy ją razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, posiekaną cebulą i połamanymi grzybkami (można pociąć je nożyczkami na małe kawałki) - gotujemy 30-45 minut.
Wlewamy zakwas żurkowy i mieszczjąc gotujemy chwilę
Dodajemy zgniecione ząbki czosnku (najlepiej przecisnąć przez prasę do czosnku)
Mieszamy w szklance śmietanę z paroma łyżkami zupy i wlewamy do garnka
Na koniec dodajemy roztarty majeranek w ilości odpowiadającej każdemu (ja sypię prawie całe opakowanie 9g)
Doprawić solą i świerzo tartym pieprzem.
Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki