„Konkurs Wielkanoc” Pizza z jajkami

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna tortowa 400 g
drożdże świeże 510 g
Woda ciepła około 15 szklanki
sól 1 płaska łyżeczka de
Olej lub Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
Oregano bazylia zioła prowansalskie wg uznania
cukier łyżeczka
cebula mała główka
pomidory 1 sztuka
kukurydza pół puszki
Przysmażone pokrojone w kostkę piersi z kurczaka 150 g
oliwki wg uznania
ser mozzarella 200300g
Jajka surowe 23 sztuki
sos pomidorowy pół szklanki

Ten nietypowy przepis może zaowocować uśmiechem na twarzy całej twojej rodziny. Idealny na wielkanocną kolację.

 

1.Ciasto przygotować w następujący sposób:

  • 5-10g świeżych drożdży, pół szklanki wody i cukier wymieszać w osobnym kubku
  • Do miski wsypać mąkę i przyprawy oraz dolać oliwę z oliwek 
  • Do miski z ciastem dodać rozpuszczone drożdże i sól

2.Wyrobić ciasto. Jeśli za suche - dolać więcej wody

3.Rozwałkować na placek w kształcie jajka

4.Na rogach ciasta położyć ser i zawinąć go pod ciasto(zrobić serowe brzegi)

5.Tak przygotowany placek włożyć do piekarnika na 220 ºC na około 10-15 minut(aż ciasto się przypiecze)

6.Rozgrzane pieczywo wyciągnąć, posmarować spód sosem pomidorowym i wrzucić na wierzch posiekaną: cebulę, pomidory, kurczaka, oliwki, kukurydzę itd.

7.Na wierzu rozrzucić ser

8.Wypiek włożyć do rozgrzanego na 210 ºC piekarnika - do czasu, aż ser się zarumieni(5-10 minut)

9.Wyciągnąć pizze i wbić 2-3 jajka na wierzch - powtórnie włożyć do piekarnika na około 230 ºC do momentu aż jajko się zetnie

Voilà! Pizza gotowa. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.