Pieczarki kapelusiki skropić sokiem z cytryny,posypać pieprzem cayenne,odstawić.Pozostałe pieczarki posiekać,podsmażyc razem z cebulą na 2 łyżka ch masła.Ostudzone zmielić.Zmiksować ze śmietaną ,migdałami,jajkami.Dodać tymianek.Doprawić solą pieprzem.Formę keksową wykładam folią do pieczenia,smaruję masłem obsypuję bułką tartą.Wykładam połowę masy,układam kapelusze pieczarek.Przykrywam masa.Pasztet przykrywam folią.Wstawiam na blaszkę z gorącą wodą.Piec ok 40 min.
Konkurs Wielkanoc-pasztet z pieczarek
- Czas 35 min.
- Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pieczarki | 400 g |
pieczarki kapelusze | 100 g |
marchew | 1 sztuka |
sok z cytryny | 1 łyżka |
pieprz cayenne | 1 szczypta |
cebula | 1 sztuka |
czosnek | 3 zębki |
migdały | 1 szklanka |
tymianek | 1 łyżeczka |
śmietana | 1 łyżka |
jajka | 2 sztuki |
sól | 1/4 łyżeczki |
masło | 3 łyżki |
bulka tarta | 1 łyżka |
marchew | 1 sztuka |