ŁOPATKĘ ZALEWAMY ZIMNĄ WODĄ I POWOLI ZAGOTOWUJEMY. PO 10 MIN. DODAJEMY WŁOSZCZYZNĘ, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE I PIEPRZ ZIARNISTY. GOTUJEMY 30 MIN., PO CZYM DODAJEMY BOCZEK I GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU KOLEJNE 30 MINUT.
WYJMUJEMY MIĘSKO I WARZYWA, STUDZIMY. W TYM CZASIE NA MAŚLE PRZESMAŻAMY KRÓTKO WĄTRÓBKI, A NASTĘPNIE NA TEJ SAMEJ PATELNI CEBULE POKROJONE W DROBNĄ KOSTKĘ - DO MOMENTU AŻ SIĘ ZESZKLI. BUŁKI MOCZYMY W MLEKU.
PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPUSZCZAMY MIĘSO, CEBULĘ, WARZYWA I ODCIŚNIETĘTE KAJZERKI.MASĘ DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. DODAJEMY ŻÓŁTKA JAJ I PORZĄDNIE WYRABIAMY. BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ I DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z MIĘSNĄ MASĄ. PRZEKŁADAMY DO DWÓCH KEKSÓWEK WYŁOŻONYCH PERGAMINEM I PIECZEMY W TEMP. 160 PRZEZ OK. 1,5 GODZINY.