„Konkurs Wielkanoc”. Mazurek kajmakowy

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 500 g
masło 250 g
cukier puder 150 g
żółtka surowe 2 szt
żółtka gotowane 3 szt
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta
masa kajmakowa 510 g
kakao ciemne 2 łyżeczki
bakalie różne 200 g
dżem porzeczkowy 2 łyżki
białko kurze 1/2 szt
sok z cytryny kilka kropli
1.Żółtka surowe utrzeć z częścią cukru, gotowane przetrzeć przez sitko.
2. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać pozostałe resztę cukru, żółtka, śmietanę wanilię i sól i siekać do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
3.Ciasto rozwałkować, wyciąć na wielkość formy (u mnie dwa prostokąty ). Z resztek ciasta zrobić brzegi. Ja zrobiłam małe kółka i przecięłam na pół a z części ciasta kulki. Do części ciasta dodałam pół łyżeczki kakao. Brzegi i tam gdzie będą ozdoby posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
4. Masę kajmakową rozgrzać w kąpieli wodnej. Część dowolnie wyłożyć na upieczone ciasto a do części dodać rozpuszczone kakao i wyłożyć na ciasto.
5.Z białka i cukru pudru zrobić lukier dodając (w razie potrzeby) sok z cytryny. Pod lukier rozsmarowałam dżem. Udekorować według uznania.
 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.