- 1.Żółtka surowe utrzeć z częścią cukru, gotowane przetrzeć przez sitko.
- 2. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać pozostałe resztę cukru, żółtka, śmietanę wanilię i sól i siekać do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
- 3.Ciasto rozwałkować, wyciąć na wielkość formy (u mnie dwa prostokąty ). Z resztek ciasta zrobić brzegi. Ja zrobiłam małe kółka i przecięłam na pół a z części ciasta kulki. Do części ciasta dodałam pół łyżeczki kakao. Brzegi i tam gdzie będą ozdoby posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
- 4. Masę kajmakową rozgrzać w kąpieli wodnej. Część dowolnie wyłożyć na upieczone ciasto a do części dodać rozpuszczone kakao i wyłożyć na ciasto.
- 5.Z białka i cukru pudru zrobić lukier dodając (w razie potrzeby) sok z cytryny. Pod lukier rozsmarowałam dżem. Udekorować według uznania.