„Konkurs Wielkanoc” Łosoś w galarecie

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
fileta z łososia 05 kg
cebula 1
marchewki 2
pietruszka 1
groszek konserwowy 1 puszka
serki topione o smaku śmietankowym po 100g 2
pieprz ziarnisty 6 sztuk
ziele angielskie 6 sztuk
liście laurowe 4
cukier pół łyżeczki
woda 5 szklanek
żelatyna 6 łyżeczek
cytryna 1
sól 1 łyzeczka
pieprz czarny pół płaskiej łyżeczk
Warzywa myjemy ,obieramy i gotujemy z dodatkiem przypraw przez około
półtorej godziny na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa z
wywaru i umieszczamy w nim rybę i gotujemy przez około 10 minut.
Ugotowanego łososia, warzywa oraz pokrojone w kostki serki topione
układamy w dość głębokim naczyniu. W  gorącym wywarze rozpuszczamy
żelatynę z dodatkiem soku z cytryny. Zalewamy wszystko schłodzoną
galaretką i wkładamy do lodówki aby stężało.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.