- Połączyć twaróg, mąkę ziemniaczaną, jajko, cukier puder i śmietankę za pomocą miksera uruchomionego na niewielkich obrotach. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasionka. Nasionka wrzucić do miksującej się masy i miksować jeszcze chwilę.
- Szybko wyrobić kruche ciasto po czym umieścić w lodówce na pół godziny. Wstawić piekarnik na 200 st C. Małe, okrągłe naczynia żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oblepić od środka kruchym ciastem - ciasto powinno odrobinę wystawać ponad ścianki naczynia. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
- Po tym czasie wlać masę sernikową do naczyń oblepionych ciastem (do 1/2 wysokości) i piec kolejne 15-25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Ostrożnie wyjąć całość z naczynia żaroodpornego przechylając je do góry dnem (uwaga - "naczynie" z ciasta jest bardzo kruche!). Przyozdobić rozgniecionymi jeżynami.
Konkurs Wielkanoc - Kruche miseczki z jeżynowymi m
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Twaróg mielony 23krotnie | 100 g |
mąka ziemniaczana | 1 łyżeczka |
wanilia | 1 laska |
jajko | 1 szt |
cukier puder | 40 g |
śmietanka 30 | 50 ml |
mąka pszenna | 200 g |
masło | 100 g |
cukier | 50 g |
Jeżyny ewentualnie maliny | 200 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.