- Połączyć twaróg, mąkę ziemniaczaną, jajko, cukier puder i śmietankę za pomocą miksera uruchomionego na niewielkich obrotach. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasionka. Nasionka wrzucić do miksującej się masy i miksować jeszcze chwilę.
- Szybko wyrobić kruche ciasto po czym umieścić w lodówce na pół godziny. Wstawić piekarnik na 200 st C. Małe, okrągłe naczynia żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oblepić od środka kruchym ciastem - ciasto powinno odrobinę wystawać ponad ścianki naczynia. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
- Po tym czasie wlać masę sernikową do naczyń oblepionych ciastem (do 1/2 wysokości) i piec kolejne 15-25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Ostrożnie wyjąć całość z naczynia żaroodpornego przechylając je do góry dnem (uwaga - "naczynie" z ciasta jest bardzo kruche!). Przyozdobić rozgniecionymi jeżynami.
- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Twaróg mielony 23krotnie | 100 g |
mąka ziemniaczana | 1 łyżeczka |
wanilia | 1 laska |
jajko | 1 szt |
cukier puder | 40 g |
śmietanka 30 | 50 ml |
mąka pszenna | 200 g |
masło | 100 g |
cukier | 50 g |
Jeżyny ewentualnie maliny | 200 g |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...