Umyte, obrane i przekrojone na pół buraki gotujemy razem z przyprawami (solą, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem) na barszcz. Boczek, obranego i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz kiełbasę podsmażamy ok. 7 minut na oleju. Po ok. 40 min do gotującego się barszczu dodajemy starte na tarce – na dużych oczkach marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Razem z tymi jarzynami dodajemy do barszczu udka z kurczaka oraz pokrojone w kostkę szynkę i kiełbasę. Następnie, po ok. 20 min dodajemy groszek i fasolkę. Całość gotujemy jeszcze 20 min Po nałożeniu na talerze dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka na twardo i posypujemy natką pietruszki. Można również dodać śmietanę do smaku.
- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 1 kg |
Wędzone udka kurczaka | 2 szt |
jajka ugotowane na twardo | 2 szt |
ziemniaki | 5 szt |
groszek konserwowy | puszki |
zielona fasolka szparagowa | słoika |
marchewka | 2 szt |
szynka | 100 g |
Korzenie pietruszki | 2 szt |
Tłusta kiełbasa | 200 g |
olej słonecznikowy | 5 łyżek |
Ziele angielkie | 5 szt |
liść laurowy | 5 szt |
majeranek | szczypta |
sól i pieprz | do smaku |
Śmietana 12 | 200 g |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...