Babka daktylowo-kawowa

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 150g
kakao w proszku 2 łyżki
woda 250 ml
kawa 1 1/2 łyżki
wanilia w lasce 1 sztuka
daktyle 200 g
mąka orkiszowa 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
cukier brązowy 200 g
jajka 2 sztuki

Foremkę na babke natłuścić,posypać kakao.Wodę zagotować,wrzatkiem zalać kawę.nasiona z laski wanili.Dodać posiekane daktyle.Odstawić do naciągnięcia.Makę połączyć z kakao,proszkiem do pieczenia,szczypką soli.Masło utrzeć  z cukrem,dodawać stopniowo jajka.Połączyć z masą daktylową,mąką.Wymieszać.Napełnić foremkę .Upiec w piekarniku-180 stopni.Podawać według uznania polaną polewą czekoladową,lub z bitą śmietaną.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.