Warzywa ,czyli marchew, pietruszkę , cebulę , obieramy ,wrzucamy do rozdrabniacza lub ścieramy na grubych oczkach :D Mięso mielimy , ja użyłam łopatkę wieprzową ,zmieliłam z 2 ząbkami czosnku z zalewy ziołowej z oliwą .
Do garnka wrzucamy 8 ząbków czosnku i 3 łyżki zalewy ,ja miałam akurat w oliwie z ziołami .Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i przesmażamy do zmiany koloru mięsa na szary ,czyli ,aż pozamykają się pory mięsa , będzie bardziej soczyste .
Teraz kolej na warzywa i znów chwilkę podsmażamy .
Natkę szatkujemy i dodajemy do mięsa i warzyw , nadal trzymając na ogniu .
Teraz wlewamy wino i nadal dusimy
Na koniec dodajemy pomidory , sól , cukier i dusimy bez pokrywki ok 1h sos ma odparować ,ale tak by nie był suchy .
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko i takim makaronem wykładamy naszą żaroodporną formę , na przemian ,sos ,makaron , parmezan .... aż do wyczerpania składników ,zapiekamy ok 1h w tem 160st .Podajemy odrazu po upieczeniu , można na wierzch jeszcze posypać serem ,zyskamy smak , podajemy z winem .
Konkurs Warzywno mięsna zapiekanka
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso mielone | 300 g |
duża marchew | 1 |
Cebula czerwona | 1 |
Pietruszka korzeń | 1 |
natka pietruszki | 4 łyżki |
czosnek marynowany | 10 szt |
pomidory z puszki krojone | 300 g |
wino czerwone wytrawne | 1/2 szklanki |
sól morska młynek | 1 łyżeczka |
cukier | 1 łyżeczka |
Makaron może być kwadratowy | 250 g |
parmezan starty | 100 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.